Vaccinatie Zanzibar

Geniet van een onvergetelijke vakantie op het tropische Zanzibar. Je hebt je reis geregeld en je inpaklijst is klaar. Maar wacht even… voordat je vertrekt, is het van essentieel belang om te controleren of er gezondheidsrisico’s zijn die je zou kunnen tegenkomen tijdens je verblijf in Zanzibar. Immers, een goede voorbereiding is cruciaal, vooral als het gaat om jouw welzijn. Ben je verplicht om gevaccineerd te worden voor Zanzibar en zo ja, welke vaccinaties zijn nodig? Lees hier alle informatie die je nodig hebt voor een vaccinatie Zanzibar:

Vaccinatie Zanzibar

Verplichte inenting

Er zijn verschillende infectieziekten die op Zanzibar voorkomen en die gemakkelijk kunnen worden bestreden met behulp van vaccinatie. Maar is het nu verplicht om je te laten vaccineren als je naar Zanzibar gaat? De enige vaccinatie die echt verplicht is, is de inenting tegen gele koorts. Deze regel geldt echter alleen als je binnen zeven dagen voorafgaand aan je reis naar Tanzania een bezoek hebt gebracht aan een gebied waar gele koorts heerst. Gele koorts komt voornamelijk voor in verschillende landen in Zuid-Amerika en Afrika. Maar pas op, speel op safe en zoek een kliniek bijvoorbeeld, GGD, Reisprik of thuisvaccinaties een paar weken voor je vertrek. Dit zijn landelijk netwerken van gespecialiseerde huisartspraktijken die reisadvies en vaccinaties aanbieden.

Inenting Bali

Is het echt noodzakelijk om een vaccinatie te krijgen voor Zanzibar? Zoals eerder vermeld, zijn er, behalve de gele koorts vaccinatie in zeldzame gevallen, geen verplichte vaccinaties nodig voor Zanzibar. Echter, voordat je vertrekt naar dit paradijs worden er wel enkele vaccinaties sterk aanbevolen. Wij hebben deze voor jou op een overzichtelijke manier opgesomd:

 • Difterie, tetanus en polio (DTP)
  De DTP-vaccinatie beschermt tegen difterie, tetanus (ook bekend als kaakklem) en polio (ook wel kinderverlamming genoemd). Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt door middel van hoesten, waarna symptomen zoals koorts, keelpijn en lamlendigheid optreden. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die overal ter wereld aanwezig is in vuilnis op straat en aarde. Het poliovirus kan worden opgelopen door slechte hygiëne. Het virus wordt via ontlasting naar de mond overgebracht en soms ook via hoesten. Het is sterk aan te raden om de DTP-vaccinatie minstens één tot twee weken voor vertrek naar Bali te verkrijgen.
 • Hepatitis A
  Hepatitis A is een virale infectie die de lever aantast en ook bekend staat als besmettelijke geelzucht. De oorzaak van deze ontsteking kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals een gebrekkige hygiëne of het consumeren van rauw voedsel dat bedorven is. Naast symptomen als griepachtige verschijnselen, hoofdpijn en verminderde eetlust, kan er ook pijn rond de lever optreden voordat geelzucht zich manifesteert. Om besmetting te voorkomen, wordt het ten zeerste aanbevolen om minimaal twee weken vóór je reis naar Bali een Hepatitis A-vaccinatie te halen.
 • Mazelen
  Als je bent opgegroeid zonder BMR-inenting (Bof, Mazelen en Rodehond), is het aan te raden om voor je vertrek naar Tanzania alsnog deze vaccinatie te halen. Vooral als je na 1965 bent geboren en nog nooit mazelen hebt gehad, geldt dit advies specifiek voor jou.
 • Rabies
  Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, wordt overgedragen via speeksel van besmette dieren. Dit virus veroorzaakt ernstige infecties in de hersenen. Als je van plan bent om met wilde dieren in aanraking te komen tijdens je reis, is het verstandig om je te laten inenten tegen rabiës. Deze vaccinatie bestaat uit twee prikken.
Vaccinatie Zanzibar

Periode van meer dan 3 maanden

Ben je van plan om meer dan drie maanden te vertoeven op dit eiland? In dat geval zijn er verschillende vaccinaties die ten zeerste worden aanbevolen voor een verblijf op Zanzibar:

 • Hepatitis B;
 • Meningitis; 
 • Tuberculose.

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op langere verblijven, vooral in zo’n prachtige locatie als deze. Door de juiste vaccinaties te krijgen, kun je jouw gezondheid beschermen en volop genieten van al het moois dat Zanzibar te bieden heeft. Onthoud dat elk avontuur uniek is en vraagt om de nodige voorzorgsmaatregelen!

Malaria

Er zijn bepaalde regio’s waar malaria voorkomt. Het is van essentieel belang om uzelf goed te beschermen tegen muggenbeten. In sommige gevallen kan het nodig zijn om tabletten te gebruiken als preventieve maatregel tegen malaria. Het specifieke middel dat wordt aanbevolen, kan variëren afhankelijk van de persoon. Daarom raden wij u aan om advies in te winnen bij een deskundige reizigersgeneeskundige (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Muggen