Bezienswaardigheden Zanzibar

Zanzibar, een groot eiland vlakbij de kust van Tanzania. De laatste jaren heeft dit eiland een onweerstaanbare aantrekkingskracht ontwikkeld als winterzonbestemming. Waarom? Simpelweg omdat het hier het hele jaar door heerlijk weer is. Het is haast ongewoon om op Zanzibar temperaturen onder de dertig graden Celsius te ervaren. Wat Zanzibar uniek maakt, is de gastvrijheid en behulpzaamheid van de lokale bevolking. Ze ontvangen je met open armen en doen er alles aan om jouw vakantie perfect te maken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de witte zandstranden die op je wachten. Ben je aan het overwegen om dit eiland te verkennen en ben je nieuwsgierig naar de vele activiteiten die er te beleven zijn op Zanzibar? Dan is het absoluut een must om deze adembenemende bezienswaardigheden op Zanzibar niet over het hoofd te zien tijdens jouw welverdiende vakantie op dit paradijselijke eiland!

1. Stone Town

Zanzibar-stad, de grootste en belangrijkste stad op het eiland, biedt een unieke ervaring voor toeristen. Deze stad kan worden opgesplitst in twee delen: New Town en Stone Town. Het is zeer waarschijnlijk dat je als toerist alleen Stone Town zult bezoeken. Dit historische gedeelte van de stad is volledig erkend als UNESCO-werelderfgoed en wordt gekenmerkt door zijn prachtige architectuur en erfgoed. De naam Stone Town is afgeleid van het feit dat alle huizen daar zijn gebouwd met behulp van koraalsteen. Haal je hart op in Stone Town, waar je tal van leuke boetiekjes, gezellige terrassen, luxueuze hotels en levendige markten zult vinden. Een bezoek aan deze fascinerende plek is absoluut een must tijdens je vakantie op Zanzibar.

Tip: Bij een bezoek aan Zanzibar is het gebruikelijk om te onderhandelen. Het is daarom belangrijk om goed te beginnen, zodat je niet direct met een exorbitante prijs begint.

Boek hier je excursie naar Stone Town

Bezienswaardigheden Stone Town

2. Het huis van Wonderen

In Stown Town kun je dit indrukwekkende historische gebouw aantreffen. Het bevindt zich nabij de kust, midden in de stad en is een van de meest prominente structuren binnen de lokale omgeving. Het heeft dienst gedaan als zetel voor zowel de sultan als verschillende politieke partijen gedurende hun respectievelijke heerschappijen. Wat nog interessanter is, is dat dit bouwwerk het allereerste was dat voorzien werd van elektriciteit en een lift, waardoor het destijds baanbrekend was. Tegenwoordig fungeert het als museumpand dat gewijd is aan de rijke Swahilise en Zanzibareze cultuur.

Bezienswaardigheden Het huis van Wonderen

3. Jozani National Park

Het Jozani National Park is het enige park in Zanzibar dat als nationaal park erkend is. Het wordt beschouwd als een unieke locatie op het eiland, waar je een ware jungle kunt ervaren. Hoewel niet alle delen van het park toegankelijk zijn voor toeristen, biedt het toch nog altijd een stukje ongerepte natuur. Je zult er namelijk de Zanzibarfranjeapen kunnen waarnemen, die nergens anders op het eiland voorkomen. Deze inheemse diersoort kenmerkt zich door hun zwarte, witte en bruine vacht. Ze zijn zo gewend geraakt aan menselijke aanwezigheid dat ze zonder aarzeling poseren voor fotomomenten. Naast de fransjeapen leven er ook andere dieren in de bossen van het park, zoals kleine herten, katachtigen en aapjes. Helaas laten deze dieren zich zelden zien aan bezoekers. De mysterieuze natuur van het Jozani National Park maakt elke ontmoeting met deze schuwe dieren des te bijzonder.

Boek hier een tour naar Jozani National Park

Bezienswaardigheden Jozani National Park

4. Prison Island

Prison Island is een prachtig klein eilandje met een fascinerende geschiedenis voor de kust van Zanzibar. Het staat bekend om zijn betoverende Portugese gevangenis die het eiland siert. Interessant genoeg werd deze gevangenis echter nooit echt in gebruik genomen. Tijdens de bouw realiseerden de Portugezen zich namelijk hoe adembenemend mooi het eiland was en vonden ze het zonde om gevangenen hier te plaatsen. In plaats daarvan besloten ze een schitterend huis te laten bouwen voor de toenmalige gouverneur. Wat Prison Island verder onderscheidt, is de schildpaddenopvang die een absolute must-see is. Deze majestueuze schildpadden komen oorspronkelijk uit de prachtige Seychellen, maar hebben hun thuis al vele jaren op dit wonderbaarlijke eiland gevonden.

Boek hier een tour naar Prison Island

Prison Island

5. Old Fort

Het Oude Fort bevindt zich in het hart van het historische centrum van de stad Stone Town. Het fort werd opgetrokken aan het einde van de zeventiende eeuw met als doel de stad te beschermen tegen Portugese invallen. Helaas bleek dit onvoldoende te zijn voor de toenmalige Omaanse overheerser en slaagden de Portugezen er toch in om het eiland te veroveren. Tegenwoordig wordt het fort gebruikt als een veelzijdige ruimte waar je niet alleen kunt dineren, maar ook kunt winkelen. Bovendien worden er regelmatig concerten en evenementen georganiseerd op de binnenplaats, waardoor er altijd iets te beleven valt.

Old Fort

6. Spicy Tour

Als je op Zanzibar bent, is een Spice Tour absoluut een must-do activiteit. Veel mensen slaan dit echter over om meer tijd aan het strand door te brengen. Maar als je echt de eeuwenoude cultuur van het eiland wilt ervaren, mag je deze tour niet missen. Een bezoek aan de Specerijeneilanden en lokale plantages met een professionele gids is een geweldige manier om te ontdekken hoe Zanzibar in de 18e eeuw een belangrijke tussenstop werd op handelsroutes. Op het eiland worden nog steeds diverse kruiden verbouwd, waaronder kruidnagel, vanille, groene peper, nootmuskaat en kaneel. De meeste rondleidingen zijn inclusief lunch en bieden de mogelijkheid om de producten te proeven. Bijna elke touroperator biedt tours naar de kruidenplantages aan.

Boek hier je excursie naar Spicy Tour

Bezienswaardigheden kruidenplantage

7. The Rock

Deze plek is absoluut bizar voor een ongelooflijk pittoresk restaurant. Temidden van de oceaan wordt een imposante rots vergezeld door een knus eettentje dat alleen toegankelijk is bij eb. Het lot heeft echter zijn tol geëist: door het vastleggen van ontelbare Instagramfoto’s is deze ooit mysterieuze locatie niet langer onbekend gebleven. Daarom is het essentieel om vooraf te reserveren, zodat je in het weekend optimaal kunt genieten van de meest verrukkelijke visgerechten, vers uit de zee.

The Rock

8. Kendwa en Nungwi stranden

Ben je van plan om voornamelijk op het strand te ontspannen? Dan zijn de stranden Kendwa en Nungwi in Zanzibar absoluut een bezoek waard. Hier vind je parelwit zand en prachtig blauw water. Of het nu eb of vloed is, zwemmen kan altijd omdat er nauwelijks zeewier aanwezig is. Dit zorgt natuurlijk voor extra comfort. Bovendien biedt dit je de mogelijkheid om de hele dag van het strand te genieten. Daarnaast zijn er tal van gezellige strandtentjes waar je kunt genieten van heerlijke hapjes en verfrissende drankjes. Voor de avonturiers onder ons zijn er ook verschillende watersportactiviteiten beschikbaar om uit te proberen.

Kendwa

9. Coral Cave

De Coral Cave van Zanzibar wordt door sommige onderzoekers beschouwd als de vermoedelijke woonplaats van de eerste bewoners van het eiland. Het water in deze unieke grot diende als drinkwater en bood tevens bescherming tegen externe bedreigingen. Tegenwoordig is de grot een populaire trekpleister voor toeristen. Gelegen op twintig kilometer ten noorden van Stone Town, de hoofdstad van het eiland, is deze mysterieuze grot absoluut een bezoek waard.

Coral Cave

10. Mercury House

Het Mercury Huis in Stone Town is de plaats waar Freddy Mercury, de zanger van Queen, werd geboren en zijn eerste jaren heeft doorgebracht. Het huis bevindt zich aan de Kenyatta-straat. Er is echter niet veel te zien. In plaats van een museum blijkt het gewoon een flat te zijn. Slechts twee tentoonstellingen en een gouden bordje boven de deur herinneren aan het geboortehuis van de voormalige frontman van Queen.