Betalen Zanzibar

Betalen zanzibar

In Zanzibar maak je gebruik van de Tanzaniaanse Shillings als betaalmiddel. Echter is het ook mogelijk om op verschillende plaatsen met Amerikaanse dollars te betalen, maar houd er rekening mee dat dit doorgaans duurder zal zijn dan wanneer je met de lokale valuta betaalt. hieronder geven wij informatie over betalen in Zanzibar.

Geld opnemen – Pinnen

Een erg handige manier om aan contant geld te komen is door geld op te nemen! In Tanzania kun je geld opnemen in de grote steden, zoals Arusha, Dar Es Salaam en in Stone Town op Zanzibar. Let wel op: banken voegen extra beveiliging toe aan je pas, wat betekent dat je niet zomaar buiten Europa kunt pinnen. Je moet eerst iets activeren. Het kan soms gebeuren dat buitenlandse banken de nieuwe Nederlandse pinpassen niet herkennen. Daarom raden we je aan om altijd wat contant geld (dollars!) bij je te hebben, naast een tweede pinpas (het liefst van een andere bank) en een creditcard voor noodsituaties!

Creditcard

Betalingen in luxueuze restaurants en hotels kunnen gemakkelijk worden gedaan met creditcards. Echter, het opnemen van contant geld met een creditcard kan zeer lastig zijn en gaat vaak gepaard met hoge kosten.

Cash geld meenemen

Het meenemen van contant geld is handig voor extra zekerheid, omdat cash dollars vaak geaccepteerd worden als betaalmiddel. Het is ook mogelijk om dollars om te wisselen naar shilling bij lokale wisselkantoren. De koersen van deze wisselkantoren verschillen nauwelijks van die van de banken. Let op, veel plaatsen accepteren geen dollarbiljetten die ouder zijn dan 2006. Dus neem geen zeer oude dollars mee!

Fooien

Het geven van een fooi is altijd optioneel, maar wordt wel vaak verwacht! Het basissalaris van een chauffeur of gids is meestal laag, omdat het lokale salarissysteem sterk afhankelijk is van fooien. Voor Nederlanders kan dit vreemd zijn, maar het is heel normaal daar. Na een safari of trektocht kun je overwegen om de chauffeur/gids een fooi te geven. Hiermee kunnen ze wat extra verdienen, aangezien hun loon vaak erg laag is. Het is lastig om specifieke richtlijnen te geven, maar we worden hier wel vaak naar gevraagd. Laat je keuze ook afhangen van hoe tevreden je bent en hoe goed de service was. Uiteindelijk beslis je zelf hoeveel je wilt geven! De volgende bedragen dienen slechts als referentie:

In diverse eetgelegenheden en verblijfsaccommodaties wordt een fooi verwacht, normaliter ongeveer 10% van het totaalbedrag. Het is belangrijk om te controleren of dit al inbegrepen is op de rekening voordat je iets geeft, of als blijk van tevredenheid wat klein geld achterlaat. Voor het personeel dat jouw bagage draagt in hotels is het handig om altijd wat muntjes bij je te hebben. Een richtlijn hiervoor is ongeveer 200 Tanzanian Shilling per koffer of één dollar per keer, afhankelijk van wat je bij je hebt.

Op markten kan het zo zijn dat ze niet genoeg kleingeld hebben wanneer je betaalt met ‘groot geld’, waardoor ze zelf de fooi bepalen.

Prijsniveau

De kosten in Tanzania liggen doorgaans lager dan in Nederland. Echter, de prijs voor een safari is behoorlijk hoog vanwege de entreegelden voor de nationale parken. Wat betreft drankjes tijdens de safari in lodges en luxe tentenkampen, liggen de prijzen ongeveer gelijk aan die in Nederland. Daarentegen is het prijsniveau gunstiger in steden zoals Arusha, Dar es Salaam en op Zanzibar. Verwacht voor een lunch ongeveer $10 te betalen en voor een driegangendiner ca. $25.

De beste accomodaties

 1.285,00

B4 BOUTIQUE by Arabian Nights is een 4 sterren accommodatie in Paje. U boekt deze reis direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1285.00 per persoon.

 1.323,00

Sunshine Bay is een 4 sterren accommodatie in Matemwe. U boekt deze reis direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1323.00 per persoon.

 1.330,00

Zanzibar Pearl Boutique is een 4 sterren accommodatie in Matemwe. U boekt deze reis direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1330.00 per persoon.