Beste reistijd Zanzibar

Zanzibar, een tropisch eiland voor de kust van Tanzania, is een waar paradijs voor strandliefhebbers. Dit betoverende stukje aarde trekt zowel rechtstreeks uit Nederland vliegende avonturiers als safari-gangers die hun reis willen bekronen met een paar dagen ontspanning aan het strand. Wat je ook kiest, één ding staat vast: Zanzibar verwelkomt je altijd met haar warme omhelzing. Overdag schommelen de temperaturen tussen een aangename 28 en 33 graden Celsius, terwijl de nachten je meeslepen in een betoverend briesje. Vind hier de beste reistijd voor Zanzibar.

Het weer op Zanzibar

Zanzibar heeft een moessonklimaat, dat wordt gekenmerkt door zijn warmte en vochtigheid. Binnen het befaamde Köppen-klimaatsysteem wordt dit klimaat geclassificeerd als Am, wat wijst op de aanwezigheid van neerslag gedurende het hele jaar. Het klimaat op Zanzibar wordt bepaald door slechts twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het regenseizoen zelf is nog eens onderverdeeld in een kort en een lang seizoen.

Het droge seizoen

Tijdens de droge periode worden de maanden januari, februari, juni, juli, augustus, september en oktober getroffen. Binnen deze maanden zijn januari en februari het warmst. Ze verschijnen als ware zomermaanden op het eiland. De gemiddelde temperatuur op Zanzibar bevindt zich dan tussen de 25 en 33°C. Daarna begint de temperatuur te dalen en wordt het wat frisser (gemiddeld tussen de 22°C en 30°C). Oktober is vaak degene die als koudste wordt ervaren.

Het regenseizoen

Zanzibar staat bekend om zijn twee regenseizoenen: het uitgestrekte en het korte seizoen. De meeste neerslag valt in maart, april en mei, wat beschouwd wordt als het langere regenseizoen. Gedurende deze tijd komt er regelmatig een intense bui voor van zo’n 15 tot 30 minuten, gevolgd door opklaringen. Hoewel de regen niet dagelijks valt tijdens het seizoen, is de luchtvochtigheid aanzienlijk hoger.

De ‘korte regens’ vinden plaats in november en december. In deze periode zijn de regenbuien kortdurend en kun je snel weer genieten van de zon. Echter stijgt de temperatuur ook weer naar gemiddeld 22 tot 31°C gedurende deze maanden. Als je kerst aan het strand wilt vieren, is december dus perfect!

Beste reistijd zanzibar

Klimaatstatistieken voor Zanzibar

Wanneer we kijken naar de gemiddelde klimaatgegevens van Zanzibar over een langere periode, kunnen we het volgende concluderen:

  • De maximumtemperatuur beweegt zich ergens tussen de 29 en 34 graden Celsius.
  • Tegelijkertijd ligt de minimumtemperatuur tussen de 20 en 24 graden Celsius. Dit betekent dat het ’s avonds ook nog relatief aangenaam is.
  • Over het hele jaar genomen valt er ongeveer 1500 millimeter neerslag.
  • We kunnen jaarlijks rekenen op zo’n 2700 tot 2800 uur zonneschijn.
  • Als we naar de zeewatertemperatuur kijken, zien we dat deze schommelt tussen de 25 en 29 graden Celsius.

Een reis naar het prachtige eiland Zanzibar staat garant voor een heerlijke tijd vol zon, zee en strand. Maar dat is niet alles wat dit paradijs te bieden heeft. Duiken en snorkelen behoren ook tot de geweldige activiteiten die je hier kunt ondernemen. Je kunt gemakkelijk vanuit Amsterdam naar Zanzibar vliegen om helemaal in de watten gelegd te worden. Laat je betoveren door de magie van dit exotische toevluchtsoord en laat alle stress achter je terwijl je geniet van al het moois dat Zanzibar te bieden heeft.

bekijk hier ons hele aanbod van Zanzibar